Wanneer u al een langere tijd zonder baan zit dan zal u naar mate de tijd vordert u steeds meer over hebben om aan een baan te komen. Uit onderzoek van de Sollicitatiedokter in samenwerking met Intelligence Group blijkt zelfs dat 21% van de werkzoekende bereid is te verhuizen voor werk. Dit cijfer is een stuk hoger dan het onderzoek van Page Personnel eind 2016 toen bleek dat slechts 13% bereid was te verhuizen voor een nieuwe baan.

Langer reizen en groter wonen

Waarom dit aantal in vier jaar tijd zo gestegen is, is uit het onderzoek niet duidelijk. Of het coronavirus van invloed is op het onderzoek is eveneens niet duidelijk. Wat we wel weten is dat door het coronavirus mensen steeds meer thuis werken en de verwachting is dat na corona veel mensen één of meerdere dagen blijven thuiswerken. Uit een nieuwsbericht van het AD blijkt namelijk dat de thuiswerker een groter huis wil en meer richting het platteland trekt. Wat logisch is wanneer er meer thuis gewerkt wordt en men dus meer aan het eigen huis gekluisterd zit. De extra reistijd die men dan misschien drie keer of minder in de week naar kantoor heeft neemt men dan voor lief.

Die valt ook wel te rijmen met het onderzoek van de sollicitatiedokter waaruit ook blijkt dat 37% van de deelnemers bereid is om meer dan 36 minuten voor een enkele reis naar kantoor onderweg te zijn.

Toch verrast door het langer reizen

Sollicitatiedokter-directeur Willem Eekels zegt verrast te zijn over het feit dat 21% van de werkzoekers bereid is te verhuizen voor een nieuwe baan.

“Mijn hypothese was dat onze resultaten dichtbij die van eerdere onderzoeken zouden liggen, ik had een verhuisbereidheid van rond de 10% verwacht. Je zou immers denken dat mensen gehecht zijn aan hun woonomgeving: ze hebben er vrienden en familie, hun kinderen gaan er naar school en ze kennen er de weg.”

“Misschien zijn mensen bang geworden van de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt en zijn ze daarom sneller bereid hun woonplaats op te geven voor de zekerheid die een vaste baan biedt,” suggereert Eekels.

Wonen op het platteland