De cijfers voor de huizenprijzen van het eerste kwartaal van 2021 zijn weer bekend gemaakt door het CBS. Waar de gemiddelde huizenprijzen het laatste kwartaal van 2020 nog licht leken te dalen is deze trend compleet omgedraaid in het eerste kwartaal van 2021. Afgelopen maart was de gemiddelde huizenprijs voor het eerst boven de 400.000 euro. Sterker nog, de gemiddelde huizenprijs voor maart is zelfs 407.014 euro. Dit is de hoogste prijsstijging voor koopwoningen sinds de zomer van 2001. Een ongekende stijging dus!

Gemiddelde huizenprijs 1e kwartaal 2021

Ook het aantal verkochte woningen stijgt in het eerste kwartaal van 2021

De nood voor een woning blijft onverminderd hoog, ondanks de fikse prijsstijgingen zijn er ook weer een flink aantal meer huizen verkocht in het eerste kwartaal van 2021. Ondanks de prijzen en de nog steeds geldende coronamaatregelen werden er toch weer ruim 25.000 woningen gekocht. Ruim 7.000 meer woningen dan in maart 2020 en ruim 9.000 meer woningen dat in maart 2019. Met dit gegeven in het achterhoofd lijkt het dan ook niet waarschijnlijk dat de huizenprijzen snel zullen gaan dalen. Corona zorgt er wel voor dat mensen minder snel hun huis willen verkopen, waardoor er nog meer schaarste op de markt is, die toch al oververhit is. Daarnaast heeft u bij het afsluiten van een hypotheek nog wel te maken van een gunstige hypotheekrente die nog altijd laag is.

Aantal verkochte huizen 1e kwartaal 2021