Na eerdere berichten over hoe u het beste uw huis kunt beveiligen met welke sloten, nu een bericht over lockpicking. Wat is lockpicking precies hoor ik u denken? Lockpicking is het schadevrij openen van sloten zonder het gebruik van een sleutel. Is het niet raar om een bericht over het openen van sloten zonder sleutel op een website waar ook over beveiliging wordt gesproken? Misschien wel een beetje, maar in dit geval willen we de sport lockpicking uitlichten. En aan de andere kant, als u uw sleutel kwijt ben geraakt of u heeft zichzelf buitengesloten, dat wilt u niet gelijk dat u uw deur moet forceren, een goede sleutelmaker die deze techniek goed onder de knie heeft kan dan uitkomst bieden. Zelfs zonder het beschadigen van uw slot.

 

Lockpicken als sport

De naam ‘lockpick’ kan gezien worden als de Nederlandse slothaak. Met zo’n soort gereedschap kan iemand de sport lockpicken uitvoeren, al zijn er echt allerlei verschillende lockpicks. Wilt u dit als hobby gaan doen dan is het ook aan te raden een lockpick set te kopen. Het is natuurlijk niet zo dat een slot met één tool open te krijgen is, vaak gaat hier een hoop gepriegel met verschillende lockpicks aan vooraf.

 

Hoe kan het dat sloten op te maken zijn?

Vrijwel elk cilinderslot bevat wel een fout waardoor lockpicken mogelijk is. Het is eigenlijk onmogelijk om een perfect slot te produceren waarbij een sleutel gebruikt moet worden. Dit komt doordat de boorgaten voor de pinnen ongelijk verdeeld zijn in de meeste gevallen. Dit komt door een onontkoombare productiefout waardoor deze sloten dus open te maken zijn door middel van een lockpicker. Met het gebruik van de lockpicks kunnen deze pins in positie gezet worden waarbij een goede lockpicker kan voelen wanneer deze pins in de juiste positie staan.

 

Is lockpicken niet illegaal?

Zolang lockpicken als hobby of door een gecertificeerde slotenmaker wordt uitgevoerd is lockpicken niet illegaal. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de techniek gebruikt wordt om ander mans sloten te openen. Maar wanneer u zelf met een los slot en een lockpicker set aan de slag gaat is er natuurlijk geen probleem. U zal merken dat het zelfs rustgevend werkt en eigenlijk precies hetzelfde is als een moeilijke puzzel oplossing. Als is het bij lockpicken natuurlijk ook zo dat er gespeeld kan worden met een verschillende moeilijkheidsgraad.