We beginnen gelijk met de opvraag, is een inboedelverzekering nou eigenlijk verplicht wanneer u een huis koopt of huurt? In tegenstelling tot de opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht wanneer u een huis koopt. Wanneer u een huis huurt zijn beide verzekeringen niet verplicht maar is de verhuurder wel verplicht de opstalverzekering te regelen. Ondanks dat een inboedelverzekering niet verplicht is, is het natuurlijk wel aan te raden deze af te sluiten.

 

Kan ik een inboedelverzekering meenemen bij een verhuizing?

Ja zeker, wanneer u gaat verhuizen kan u uw oude inboedelverzekering meenemen. Dit kunt u gewoon regelen door een adreswijziging door te geven. Let er wel op dat u de juiste datum doorgeeft voor de verhuizing en houd er ook rekening mee dat de premie van de verzekering kan wijzigen op basis van uw niet woonlocatie. De premie is namelijk afhankelijk van waar je woont (stad of platteland) en de grootte van uw huis. Bij de meeste verzekeraars is uw inboedel voor een bepaalde periode, meestal 3 maanden, verzekerd op twee adressen. Dus in het oude huis maar ook in het nieuwe huis. Houd er wel rekening mee dat de inboedel alleen op deze adressen verzekerd is en dat deze niet verzekerd is onderweg tijdens het verhuizen. Alleen in bepaalde gevallen is een inboedelverzekering wel dekkend tijdens een verhuizing.

De inboedelverzekering keert wel uit als uw spullen:
  • vallen van het gereedschap om te hijsen
  • doordat het hijsgereedschap breekt
  • door een ongeval met het voertuig waarin de spullen worden vervoerd.

Wilt u de inboedel ook verzekeren tijdens het verhuizen? Schakel dan een erkend verhuisbedrijf in zodat de schade die eventueel onderweg wordt opgelopen ook gedekt wordt. En gaat u verhuizen van een koopwoning naar een huurwoning? Vergeet dan niet de opstalverzekering op te zeggen!

inboedelverzekering verhuizen

 

Een nieuwe inboedelverzekering afsluiten

Wanneer u gaat verhuizen kan het ook geen kwaad om te oriƫnteren op een nieuwe inboedelverzekering. Wie zegt dat het niet voordeling kan dan de kosten die u nu betaalt? Daarom is het altijd interessant om een verzekering te vergelijken voordat u een nieuwe afsluit. Wanneer u meerdere verzekeringen naast elkaar heeft gelegd kan u altijd nog bepalen of u de huidige verzekering behoudt of dat u een nieuwe verzekering afsluit.

Nog een laatste tip op basis van eigen ervaring. Heeft u veel glas in huis? Kijk dan ook naar de opties voor een glasverzekering, schade aan bijvoorbeeld glas in deuren wordt in de meeste gevallen niet vergoed met een inboedel of opstalverzekering!