Steeds meer mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het lukt helaas niet iedereen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Naar maar mensen ouder wonen zullen zij meer hulp nodig hebben. Of voor gehandicapten, hulpbehoevenden en chronisch zieken kan het soms lastig zijn om zelfstandig te blijven wonen. Als familie die mantelzorg verlenen bijvoorbeeld verder weg wonen dan kan het zo zijn dat de afstand een te zware last voor de familie wordt.

 

Een hulpbehoevende in huis nemen

Het is natuurlijk een oplossing om de persoon waaraan mantelzorg verleend wordt in huis te nemen en vanuit daar de zorg te verlenen. Maar dit legt ook weer een zware last op het gezin die de persoon in huis neemt. Daarnaast is het ook niet altijd zo dat er ruimte in huis is om een extra persoon in huis te nemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere oplossingen.

 

Een prefab mantelzorgwoning

Heeft u rondom uw huis voldoende ruimte? Dan is een mantelzorgwoning een ideale oplossing. Met een mantelzorgwoning heeft de hulpbehoevende toch nog een zelfstandig gevoel en is de kans dat mensen elkaar in de weg zitten een stuk minder groot en kan iedereen veel meer zijn of haar eigen gang gaan.

Mantelzorgwoningen zijn er in verschillende soorten en maten, het is er maar ligt er maar net aan hoeveel ruimte u heeft voor het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Wanneer u een mantelzorgwoning bij uw huis wil plaatsen dan hoeft u daar geen vergunning voor aan te vragen, wel dient u aan een bouwbesluit te voldoen. Een bouwbesluit omvat regels rondom gezondheid, veilig en milieu. Wilt u een mantelzorgwoning plaatsen, dan is het wel belangrijk om toch even bij de gemeente informatie in te winnen. Zo weet u zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan en u achteraf op uw vingers getikt wordt.