Wanneer u uw woning wilt gaan verbouwen zijn er een aantal opties qua financiering. U kunt de verbouwing zelf financieren uiteraard, maar als dit niet mogelijk is dan zal het geld ergens anders vandaan moeten komen. Dit kan via een lening of via een hypotheek. Maar wat is nu de beste optie? Een lening en een hypotheek zijn beide vormen van financiering die worden gebruikt om geld te lenen voor een verbouwing, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

 

Wat is het verschil tussen een lening en een hypotheek voor een verbouwing?

Een lening is een tijdelijke financiering waarbij u een vast bedrag leent en dit in termijnen terugbetaalt met rente. Hierdoor kan de lening flexibeler zijn, de rente kan variabel zijn en de looptijd is vaak korter. Bovendien kan u het geleende bedrag voor verschillende doelen gebruiken.

Een hypotheek is een langlopende financiering waarbij u een vast bedrag leent en dit terugbetaalt met rente over een periode van jaren of zelfs decennia. Hierdoor is de hypotheek vaak duurzamer, de rente kan vast of variabel zijn en de looptijd is vaak langer. Bovendien is de hypotheek specifiek gekoppeld aan de woning, de hypotheek is dus afhankelijk van de waarde van de woning.

In het geval van een verbouwing, kan een lening een goede optie zijn als u snel geld nodig heeft en de verbouwing niet veel geld kost, of als u het geld voor andere doeleinden wilt gebruiken naast de verbouwing. Een hypotheek kan een goede optie zijn als u een groot bedrag nodig hebt voor de verbouwing en u de verbouwing in de lange termijn wilt financieren.

 

Waar moet u rekening mee houden bij het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing:

 1. De waarde van de woning: Bij het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing, zal de waarde van de woning worden bepaald op basis van de huidige waarde en de verwachte waarde na de verbouwing. De hypotheekverstrekker zal de waarde van de woning bepalen en deze gebruiken om de hoogte van de hypotheek te bepalen.
 2. De kosten van de verbouwing: Het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de kosten van de verbouwing, omdat dit van invloed is op de hoogte van de hypotheek. Verzamel offertes van aannemers en bepaal de exacte kosten van de verbouwing.
 3. De rente: De rente op een hypotheek voor een verbouwing kan variëren, dus het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende hypotheekverstrekkers om te zien welke rente het beste bij u past. Bij hypotheken geldt wel hoe langer u de rente vast zet, hoe hoger deze is. Maar wanneer de rente laag is, is het zeker verstandig de rente voor lange tijd vast te laten zetten.
 4. De looptijd: De looptijd van een hypotheek voor een verbouwing kan variëren, dus het is belangrijk om na te denken over de tijdsduur waarover u de hypotheek wilt aflossen.
 5. Voorwaarden: Er kunnen specifieke voorwaarden zijn verbonden aan een hypotheek voor een verbouwing, zoals bijvoorbeeld dat de verbouwing binnen een bepaalde tijd moet worden voltooid of dat er een bouwinspecteur langs moet komen.
 6. Inkomsten en uitgaven: De hypotheekverstrekker zal naar uw inkomsten en uitgaven kijken om te bepalen of u in staat bent om de hypotheek terug te betalen.
 7. Verzekeringen: Er kunnen specifieke verzekeringen vereist zijn, zoals bijvoorbeeld opstalverzekering of een bouwverzekering, deze dienen te worden afgesloten voor de verbouwing begint.

Het is aan te raden om een gesprek te hebben met een hypotheekadviseur om te bekijken welke opties het beste bij je situatie passen.

 

Waar moet u rekening mee houden bij het afsluiten van een lening voor een verbouwing?

Net als bij een hypotheek voor een verbouwing, zijn er bij een lening een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij het afsluiten van een lening voor een verbouwing:

 1. De kosten van de verbouwing: Net als bij de hypotheek is belangrijk om een goed beeld te hebben van de kosten van de verbouwing, omdat dit van invloed is op de hoogte van de lening. Verzamel offertes van aannemers en bepaal de exacte kosten van de verbouwing.
 2. De rente: Bij een lening voor een verbouwing kan de rente ook variëren, dus het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende leningverstrekkers om te zien welke rente het beste bij u past.
 3. De looptijd: De looptijd van een lening voor een verbouwing kan variëren, dus het is belangrijk om na te denken over de tijdsduur waarover u de lening wilt aflossen.
 4. Voorwaarden: Er kunnen specifieke voorwaarden zijn verbonden aan een lening voor een verbouwing, zoals bijvoorbeeld dat de verbouwing binnen een bepaalde tijd moet worden voltooid of dat er een bouwinspecteur langs moet komen.
 5. Inkomsten en uitgaven: De leningverstrekker zal naar je inkomsten en uitgaven kijken om te bepalen of u in staat bent om de lening terug te betalen.
 6. BKR: Er zal een BKR-toets worden uitgevoerd, dit is een check bij het Bureau Krediet Registratie waarmee bekeken wordt of je andere leningen hebt lopen en of u deze op tijd terugbetaalt.
 7. Aanvullende verzekeringen: Sommige leningverstrekkers kunnen verlangen dat u een aanvullende verzekering afsluit, zoals een werkloosheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering, om het risico te verkleinen in geval van onverwachte omstandigheden.
 8. Afsluitkosten: Er kunnen afsluitkosten zijn verbonden aan een lening, zoals bijvoorbeeld een advieskosten of een notariskosten.

Het is aan te raden om een gesprek te hebben met een financieel adviseur om te bekijken welke opties het beste bij uw situatie past. Dit zal per situatie verschillen waardoor er vooraf niet te zeggen is of het verstandig is om te lenen of om een hypotheek af te sluiten.

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen geraadpleegd: