Nu de donkere dagen er weer aankomen en de temperatuur daalt willen we toch graag een sfeervol verwarmd huis hebben. Natuurlijk is een open haard het meest sfeervol en geeft het ook lekker veel warmte af, maar een open haard zorgt wel voor een hoge CO2 uitstoot en daarnaast stoten open haarden ook meer fijnstof uit. Wilt u na uw verhuizing verduurzamen dan is een open haard geen voor de hand liggende oplossing. Wilt u toch voor echt vuur gaan? Kijk dan voor een pelletkachel, het verbranden van houtpellets zorgt voor veel minder fijnstof en dus een verbetering van de luchtkwaliteit.

Elektrische haarden als vervanger van de open haard

De elektrische haarden van tegenwoordig kunnen juist zorgen voor extra sfeer. Oké het zijn dan geen echte vlammen, maar qua design zijn de elektrische haarden er de afgelopen jaren echt enorm op vooruit gegaan. Sterker nog, qua design ziet het er strakker uit dan een ouderwetse open haard. Deze nemen vaak veel ruimte in beslag en er moet daarbij ook met de afvoer rekening gehouden worden. Bij een elektrische haard hoeft er alleen gezorgd te worden dat deze op het stroom wordt aangesloten.

Gaat u uw nieuwe huis inrichten? Dan zijn er vele mogelijkheden om met een elektrische haard te werken. Zo kunt u gaan voor een vrijstaande elektrische haard die u overal kunt plaatsen, of uw kunt de elektrische haard ergens mooi wegwerken.

inbouw elektrische haard

Een voorbeeld van een inbouw elektrische haard van Droomkachels.

Heeft u toch liever een losstaand model zodat u niks hoeft in te bouwen of dat u deze later ook nog kunt verplaatsen? Ook daarmee kunt u alle kanten op, iets wat weer een voordeel is tegenover echte open haarden. Deze losstaande haarden kunt u namelijk makkelijk verplaatsen en ze geven uw kamer wel meer rust, gezelligheid en warmte. Want elektrische haarden geven natuurlijk ook warmte af, maar u kunt ze ook aanzetten zonder warmte zodat u alleen de sfeer van het vlammenspel heeft.

elektrische haard vrijstaand

Een voorbeeld van een vrijstaande elektrische haard van Droomkachels.

Wat verbruikt een elektrische haard?

Met een elektrische haard verbruikt u alleen elektriciteit wanneer u de elektrische haard aan heeft staan. Dan zit er nog een verschil in of u de elektrische haard alleen met de vlammen aan heeft staan zonder verwarming of met verwarming. Met verwarming gebruikt een elektrische haard tussen de 750W tot 2000W afhankelijk van het type elektrische haard. Wanneer u deze de hele dag aan heeft staan kan dit natuurlijk oplopen in de kosten. Maar in de meeste gevallen wordt de elektrische haard alleen in de avond aangezet en dan meestal niet de hele avond met warmte. Wanneer de elektrische haard een uur op de hoogste stand staat zal dit ongeveer €0,35 tot €0,40 per uur kosten. Zonder verwarming zijn de kosten drastisch lager en kan u zelfs tussen de €0,02 en €0,10 uitkomen.

Daarnaast kan de elektrische haard ook dienen als vervanger van centrale verwarming. Want waarom zou u uw huis volledig moeten verwarmen als u in de avond toch alleen in de woonkamer blijft en deze prima verwarmd wordt met de elektrische haard?