Wanneer u een nieuw huis gekocht heeft zijn nieuwe kamerplanten vaak onvermijdelijk. Een huis ziet er pas gezellig uit wanneer er ook wat groen aanwezig is. Daarnaast ziet er het niet alleen gezelliger uit, het is ook nog eens gezonder. Zo heeft NASA jaren geleden onderzoek (NASA Clean Air Study) gedaan naar de gezondheidseffecten van planten en steeds meer professoren zijn daar ook mee bezig. Uit het onderzoek is gebleken dat bepaalde planten giftige stoffen uit de lucht kunnen halen en daarbij geldt natuurlijk ook dat alle planten koolstofdioxide opnemen en omzetten in zuurstof.

Maar hoe kan u nu het beste zorgen dat de planten gezond blijven?

 

Zet de planten op de juiste plek

Niet elke plant is hetzelfde, de ene plant heeft meer behoefte aan zonlicht dan de andere plant. Kijk daarom bij de aankoop van de plant of de plant veel of weinig zonlicht nodig heeft en plaats de plant op een plek die daarbij aansluit.

Houd de planten schoon

Dit klinkt misschien raar, maar net als bij een kast komt er ook op een plant stof en andere troep te liggen. In de natuur wordt een plant door middel van regen schoon gehouden maar dat geldt natuurlijk niet voor in huis. Let daarom op of er niet te veel vuil op een plant komt.

Geef voldoende water

Net als bij zonlicht is de waterbehoefte per plant verschillend. Let daarom goed op of een plant veel of weinig water nodig heeft.

Wat als mijn planten toch ziek worden door spint of bladluis?

 

Spint bestrijden

Spint is een kleine mijt die vaak onderaan een blad zit. Daar voeden zij zich door middel van kleine speldenprikjes in het blad waar sap uit komt. Of er spint op het blad zit kan u herkennen aan de bladeren, aan het begin is dit lastig omdat er slecht hele kleine gele puntjes te zien zijn. Maar naar mate het blad meer aangetast wordt zal het blad geel of bruin worden.

Maar hoe kan u spint nu bestrijden? Dat kan door het inzetten van roofmijten tegen spint. Het voordeel van deze roofmijt is dat ze zich alleen voeden met spint en uw planten verder met rust laten.

planten en verhuizen

Bladluis bestrijden

Bladluis is een bekender probleem bij planten en kan ook voor veel ongemak zorgen. Een bladluis voedt zich ook met de cellen van een plant, waardoor de plant beschadigt kan raken. In de natuur heeft de bladluis natuurlijke vijanden als wespen en lieveheersbeestjes, maar binnen ontbreek het aan deze natuurlijk vijanden.

Bladluizen hebben een hekel aan sterke geuren, hiermee kan u binnen de bladluis bestrijden. Geuren van lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook weren de bladluis. Bananenschillen trekken bladluizen juist aan en deze kan u iedere dag neerleggen en vervangen om zo de aangetrokken bladluizen ook gelijk weg te doen. Als allerlaatste redmiddel zijn er natuurlijk ook andere bestrijdingsmiddelen, maar deze zijn niet op natuurlijke basis en dus schadelijker. Probeer daarom altijd eerst naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen te kijken voor over te gaan naar niet natuurlijke bestrijdingsmiddelen.