Wanneer u bezig bent met verhuizen zal het u vast niet ontgaan zijn, de waarde van woningen is de afgelopen jaren enorm gestegen, ver boven de daadwerkelijke marktwaarde. Naast de marktwaarde heeft een huis ook een WOZ waarde. Waarbij WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken, deze waarde is de geschatte marktwaarde van een woning. De WOZ waarde wordt door de gemeente waar de onroerende zaak zich bevindt bepaald op basis van de volgende punten:

  • De ligging van de woning;
  • Inhoudsgegevens
  • Oppervlakte gegevens;
  • Verkoopcijfers woningen in de buurt.

De WOZ waarde heeft ook effect op de gemeentelijke belastingen die een huiseigenaar betaalt, hoe hoger de WOZ waarde hoe meer belasting er betaald dient te worden.

 

bezwaar maken tegen woz waarde

 

Kan u ook bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ waarde?

Als u WOZ waarde bezwaar wil maken dan zijn er verschillende mogelijkheden. Het komt namelijk regelmatig voor dat een WOZ waarde te hoog wordt ingeschat en u daarom te veel belasting betaalt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ruim de helft van de mensen die bezwaar maken ook uiteindelijk gelijk krijgen en een lagere WOZ waarde krijgen en daarmee ook minder belasting hoeven te betalen. Dat een WOZ waarde te hoog kan uitvallen komt doordat de waarde bepaald wordt door schattingen, hierdoor zal de WOZ waarde niet altijd accuraat zijn. Vaak is het wel zo dat de WOZ waarde lager is dan de prijs die u voor een huis betaalt. Als u een nieuw huis op het oog heeft dan kan u ook de WOZ waarde opvragen en op basis daarvan een bod uitbrengen. Zeker in deze tijd waarin er vaak overboden wordt zal het uiteindelijke bedrag hoger uitvallen dan de WOZ waarde. Als u trouwens de WOZ waarde gaat opzoeken, kijk dan ook niet alleen naar het desbetreffende huis maar kijk ook naar de huizen er omheen. Zo kan u gelijk inschatten of de WOZ waarde te hoog is of niet.

 

Hoe gaat bewaar maken in zijn werk?

Stel u heeft een huis gekocht in Nijmegen en u zoekt op WOZ waarde Nijmegen dan kunt u de WOZ waarde van huizen in de buurt vergelijken. Op basis daarvan kan u inschatten of de WOZ waarde van uw nieuwe huis te hoog is. Bezwaar maken tegen de WOZ waarde kan u zelf doen of met behulp van een gespecialiseerd bureau. Waar u dit zelf doet zal u zelf de brief en onderbouwing moeten opstellen en een bureau zal het werk van u uit handen nemen. Vaak zitten er geen of weinig kosten aan een bureau verbonden maar krijgen zij pas geld wanneer het bezwaar aangenomen is omdat de gemeente dan de kosten vergoed. Het kost u dus niet veel tijd om bezwaar te maken wanneer u dat via een bureau doet en het kan u op jaarbasis honderden euro’s besparen. Het is dus zeker de moeite waard om hier eens in te duiken! Dit geldt niet alleen voor wanneer u een nieuwe woning gekocht heeft, ook de WOZ waarde van uw huidige woning kan te hoog zijn.