De meeste mensen weten dat het plaatsen van zonnepanelen grote voordelen kunnen hebben en dat het beter voor het milieu is. Maar wat zijn nu precies die voordelen van zonnepanelen?

 

Financiële voordelen zonnepanelen

  • Wanneer u zonnepanelen op uw dak plaatst kunt u al snel meer dan 100 euro per jaar op uw energiekosten besparen
  • Wanneer u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt dan krijg u hier een vergoeding voor
  • In de meeste gevallen zijn zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdiend
  • Wanneer u een warmtepomp heeft bespaart u ook nog eens op uw gaskosten en is het extra energieverbruik vaak al behoorlijk afgedekt
  • Mogelijk krijgt u nog subsidie op de aanschaf van zonnepanelen

 

Voordelen voor uw huis met zonnepanelen

  • Door zonnepanelen kunt u een beter energielabel voor uw huis krijgen
  • Zonnepanelen dragen ook bij aan de waarde van uw huis wanneer uw huis de verkoop in gaat
  • Zonnepanelen dragen bij aan minder CO2 uitstoot van uw huishouden waardoor u milieuvriendelijker woont

 

Zitten er ook nadelen aan het gebruik van zonnepanelen?

Of u ook echt zonnepanelen wil is iets waar u goed over na moet denken en daarbij ook rekening houdend met hetgeen of het ook echt rendabel voor u is. Want niet voor elk huis zijn zonnepanelen geschikt of verdiend u ook echt de investering terug. Daarnaast zijn er mensen die het aanzicht van zonnepanelen op een dak niet mooi vinden, maar dat is een argument wat eigenlijk niet zo mogen opwegen tegenover de voordelen van zonnepanelen.

 

zonnepanelen plaatsen

 

Waar moet ik opletten bij het kopen van zonnepanelen?

Wilt u zonnepanelen kopen? Laat het dan altijd door een erkende installateur plaatsen. Met zonnepanelen zorgt u voor een kleine energiecentrale op uw dak en dit brengt zeker risico’s met zich mee. In het nieuws komen ook nog wel eens berichten voorbij van woningbranden waarbij zonnepanelen de aanstichters waren. Dit kan komen doordat zonnepanelen niet op de juiste manier geïnstalleerd zijn of dat iemand de omvormer niet juist op de meterkast heeft aangesloten. Een goede installateur weet wat de belastbaarheid van een meterkast is en zal hier ook rekening mee houden bij het installeren van zonnepanelen. Hoe handig u zelf ook bent, zonnepanelen plaatsen kan u beter uitbesteden, voorkomen is beter dan genezen.

Ook na installatie van de panelen is het belangrijk om veilig om te gaan met het systeem:

Zorg dat de ruimte rondom de omvormer vrij is, zodat deze voldoende kan ventileren. Net als veel andere apparaten moet een omvormer warmte op een veilige manier kwijt kunnen raken. Houd de kabels tussen de zonnepanelen, de omvormer en de meterkast ten allen tijde vrij en zorg dat huisdieren of kinderen hier niet bij kunnen. Extra tip is om je meterkast nooit als opbergkast te gebruiken.

Maar als u alles veilig gedaan heeft dan raden wij zeker zonnepanelen aan en kunt u jarenlang genieten van de voordelen van zonnepanelen!