Dit zijn de voordelen van vloerverwarming

In nieuwbouwhuizen wordt vloerverwarming standaard als hoofdverwarming toegepast. Ook kiezen steeds meer mensen bij de renovatie van hun vloer voor de aanleg van vloerverwarming. Het is niet zonder reden dat vloerverwarming zo veel wordt toegepast. Het biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van verwarmen met radiatoren. Dit zijn de voordelen:

  • Vloerverwarming verhoogt het wooncomfort aanzienlijk doordat u geen last meer hebt van koude luchtstromen in huis.
  • Voor vloerverwarming is een watertemperatuur van rond de 30 graden voldoende om het aangenaam te krijgen in huis. Dat is een stuk lager dan de 60 tot 75 graden die u nodig heeft om uw woning met radiatoren te verwarmen.
  • Doordat u met vloerverwarming minder hoeft te stoken, bespaart u op de energierekening en belast u het milieu minder.
  • Vloerverwarming is geschikt om met een warmtepomp te combineren.
  • Met vloerverwarming heeft u minder last van stof, omdat u geen radiatoren meer nodig hebt waarin stof zich snel kan ophopen. Dit voordeel van vloerverwarming t.o.v. radiatoren is extra fijn als u allergisch reageert op een stoffige omgeving.

 

Welke vloer op vloerverwarming?

Vloerverwarming kan met verschillende soorten vloeren gecombineerd worden, onder andere met laminaat, tegels en houten vloeren. Houten vloeren zijn verreweg de meest duurzame keuze. Dat komt omdat hout een hernieuwbare grondstof is. Daarnaast voelt warm hout heerlijk aan als u er met blote voeten overheen loopt.

Als u een houten vloer met vloerverwarming wilt combineren, kies dan voor lamelparket. Dit type houten vloer heeft een lage warmteweerstand. Bovendien ‘werkt’ (krimpen en zwellen) dit type houten vloer zo minimaal dat u de vloer zelfs zonder plint strak tegen de muur kunt leggen.

Vloerverwarming aanleggen

Tip: als u besluit om vloerverwarming met een houten vloer te combineren, kies voor een partij die alle werkzaamheden kan uitvoeren. Op die manier heeft u slechts één aanspreekpunt, dat scheelt een hoop gedoe.

 

Vloerverwarming en vloerisolatie

Om ervoor te zorgen dat de warmte van de vloerverwarming niet onnodig verloren gaat, is het belangrijk om de vloer te isoleren. Hiermee voorkomt u dat:

  • de vloerverwarming traag reageert als u de temperatuur hoger instelt.
  • u onnodig veel moet stoken doordat er via de onderkant van de vloer veel warmte verloren gaat.
  • de vloer niet goed warm wordt of dat u een tochtig gevoel ervaart vlak boven het vloeroppervlak.

Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat het minder vochtig wordt in huis. Dat merkt u bijvoorbeeld aan de hoeveelheid condens op de ramen, die neemt af.

Gezien de vele voordelen van vloerverwarming is het absoluut de moeite waard om de overstap te maken. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn en waarschijnlijk alleen maar hoger gaan worden.