Energiebesparing blijft ook een hot item in 2023, het gas is nog steeds duur en vanuit de overheid zijn er subsidies om over te gaan  op nieuwe manieren voor het promoten van duurzame energie. Maar wat is nu precies voor wie de beste oplossing? En is het wel mogelijk voor iedereen om over te gaan op duurzame energie? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van de warmtepomp.

 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit de omgeving absorbeert en deze gebruikt om een huis te verwarmen of koelen. Het werkt op basis van het principe van de thermodynamische cyclus, waarbij energie uit een lage temperatuurbron (bijvoorbeeld de grond of buitenlucht) wordt opgewekt en naar een hogere temperatuur wordt gebracht. Hierdoor kan de warmtepomp de energie gebruiken om bijvoorbeeld water te verwarmen voor verwarming of sanitair gebruik.

 

Wat voor soort warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, die zich onderscheiden op basis van de bron waaruit ze energie halen en de manier waarop ze die energie gebruiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Aardwarmtepompen: deze halen energie uit de grond of het grondwater. Aardwarmtepompen zijn onderverdeeld in horizontale- en verticale systemen.
 • Lucht-water warmtepompen: deze halen energie uit de buitenlucht.
 • WTW (Warmteterugwinning): deze halen energie uit ventilatie lucht.
 • WTW-unit voorzien van een warmtepomp: deze halen energie uit ventilatie lucht en zijn voorzien van een warmtepomp.
 • Lucht-lucht warmtepompen: deze halen energie uit de binnenlucht.
 • Water-water warmtepompen: deze halen energie uit oppervlaktewater zoals rivieren, meren of kanalen.
 • Adsorptie warmtepompen: deze werken met een adsorbent, zoals silicagel, dat energie uit een lage temperatuur bron absorbeert en gebruikt om een proces aan te drijven.

Elk type warmtepomp heeft zijn eigen unieke eigenschappen, voordelen en nadelen, en is geschikt voor verschillende toepassingen en omstandigheden.

 

Hoe weet ik welke warmtepomp geschikt is voor welke woning?

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een warmtepomp die geschikt is voor uw woning. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Bron: De bron van energie is van groot belang bij het kiezen van een warmtepomp. Aardwarmtepompen werken bijvoorbeeld alleen goed als er voldoende grond of grondwater beschikbaar is, terwijl lucht-water warmtepompen afhankelijk zijn van de buitentemperatuur.
 • Vermogen: De grootte van uw woning en het gewenste verwarmingsvermogen bepalen welk type warmtepomp het beste geschikt is. Een grotere woning heeft immers meer vermogen nodig dan een kleinere woning.
 • Locatie: De locatie van uw woning is van belang voor de beschikbaarheid van energiebronnen en het energieverbruik. Bijvoorbeeld, een woning in een gebied met veel zonnig weer is geschikter voor een warmtepomp die gebruik maakt van zonnepanelen.
 • Bestaande installaties: Als u al een bestaande verwarming- of koelingsinstallatie heeft, is het belangrijk om te overwegen of de warmtepomp daarmee kan samenwerken of dat er aanpassingen nodig zijn.
 • Gebruiksdoel: Of u de warmtepomp wilt gebruiken voor verwarming, koeling of beide is ook van belang bij het kiezen van het juiste type.

Een goede manier om de juiste warmtepomp te kiezen is door overleg te plegen met een warmtepompexpert of een adviseur. Zij kunnen u adviseren over de beste oplossing voor uw specifieke situatie en wensen. Maar wij kunnen u al wel zeggen dat voor de meeste woningen een hybride warmtepomp het meest geschikt zal zijn. Een hybride warmtepomp is een type warmtepomp dat gebruik maakt van meerdere energiebronnen om warmte te genereren. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van een lucht-water warmtepomp en een CV ketel.

De hybride warmtepomp werkt door eerst te proberen warmte te halen uit de lucht of grond met de warmtepomp. Als deze bron op een bepaald moment niet voldoende warmte levert, schakelt de hybride warmtepomp automatisch over op de CV ketel. Dit garandeert dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is, zelfs bij extreem lage temperaturen.

Hybride warmtepompen zijn zeer efficiënt en bieden veel voordelen, zoals:

 • Lagere energiekosten: doordat de warmtepomp gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen, zullen de energiekosten lager zijn dan bij een conventionele verwarmingsinstallatie.
 • Grotere flexibiliteit: een hybride warmtepomp kan gebruikt worden voor verwarming en koeling, en kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende weersomstandigheden.
 • Betere prestaties bij lage temperaturen: een hybride warmtepomp kan efficiënt blijven werken bij lagere temperaturen dan een enkelvoudige warmtepomp.
 • Een hogere efficiëntie, een minder energieverbruik en een langere levensduur.

Hybride warmtepompen zijn een goede keuze voor woningen die zowel verwarming als koeling nodig hebben, vooral in koude klimaten waar de buitentemperaturen vaak dalen onder het vriespunt.

 

Wat zijn de best geteste hybride warmtepompen?

Op basis van het onderzoek dat is uitgevoerd door de Consumentenbond komen de volgende type hybride warmtepompen naar voren:

Terugverdientijd

Adviesprijs + installatie

ISDE-subsidie

Vrijstaande woning*

Rijwoning**

Vaillant aroTherm VWL 55/5 AS + VWL 57/5 IS, 5 kW split €7450 €2700 2,5 – 3 jaar 4,5 jaar
Itho Daalderop
HP-S 55 6kW
split ***
€6550 €2700 2,5 – 3 jaar 5 – 5,5 jaar
Atag Energion M
Hybrid-all 4, 4kW
monoblock ****
€6375 €2700 2 – 2,5 jaar 3 – 3,5 jaar
Daikin Intergas
Hybride EHYHBH
05AV32 + EVLQ
05CV3 5 kW split
€7850 €2550 3 jaar 5 jaar
Bosch Compress
7400i 5 B, 5 kW
monoblock
€9075 €2700 3 – 3,5 jaar 5 – 6 jaar
Remeha Elga Ace
4kW split
€5325 €2400 2 – 3 jaar 3 – 5 jaar
Ferroli Omnia Hybrid HY 04E 28 C, 4kW split ***** €2550
Atlantic Aurea 5 R32 Hybrid add-on, 5 kW monoblock €5225 €2550 1,5 – 2 jaar 2,5 – 3 jaar

 

Kan ik een warmtepomp ook zelf installeren?

Het komt ook steeds vaker voor dat warmtepompen los worden aangeboden en u deze zelf moet installeren. Bij Adlar Castra is het bijvoorbeeld aantrekkelijk om de warmtepomp zelf te installeren, al bieden zij ook wel zelf installateurs aan. Maar de vraag is; kun je zomaar een warmtepomp installeren? Het is mogelijk om een warmtepomp zelf te installeren, maar het is aan te raden om een gekwalificeerde en ervaren professional in te huren om de installatie uit te voeren. De installatie van een warmtepomp is een complex proces dat veel technische kennis vereist. Er zijn ook veiligheids- en vergunningsvereisten waar u zich aan moet houden.

Een professionele installateur zal de juiste apparatuur en gereedschappen hebben om de installatie efficiënt en veilig uit te voeren. Ze zullen ook weten hoe ze de warmtepomp moeten afstemmen op uw specifieke woning om de best mogelijke prestaties te garanderen. Bovendien kan een gekwalificeerde installateur u helpen bij het verkrijgen van eventuele vergunningen of subsidies die nodig zijn voor de installatie.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat een onjuist geïnstalleerde warmtepomp niet alleen ondoeltreffend kan zijn, maar ook gevaarlijk voor uw gezondheid en veiligheid. Daarom wordt het sterk aangeraden om een professionele installateur in te huren om de installatie uit te voeren.

 

Welke subsidies kan ik aanvragen voor een warmtepomp?

De beschikbaarheid van subsidies voor hybride warmtepompen kan variëren afhankelijk van waar u woont. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • In Nederland: de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) is ook van toepassing op hybride warmtepompen.
 • In België: er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor hybride warmtepompen, zoals de Vlaamse Renovatiepremie, de premie voor de aanschaf van een warmtepomp van de Vlaamse overheid, en de federale premies voor de aanschaf van een warmtepomp.

Het is aan te raden om te controleren of er subsidies beschikbaar zijn in uw regio en om contact op te nemen met de relevante overheid instanties voor meer informatie over de voorwaarden en hoe u een aanvraag kunt indienen. Het is ook nuttig om uw plannen te bespreken met een gekwalificeerde installateur, deze kan u helpen met de aanvraag van subsidies en het beantwoorden van vragen over de technische eisen.