Het afsluiten van een nieuw energiecontract bij een verhuizing blijft een lastig punt momenteel. Het aantal mensen met een gunstig vast contract neemt steeds verder af en met de huidige variabele contracten weet u niet altijd heel goed waar u aan vast zit en is het vaak schrikken wanneer u het voorstel van de energiemaatschappij met het maandbedrag te zien krijgt. Ook is energieprijzen informatie vaak lastig te vinden omdat de informatie vaak een commerciële insteek heeft.

 

Hoe wordt de energieprijs bepaald?

De energieprijs is een complex onderwerp en bestaat uit verschillende componenten. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste factoren die de prijs van energie bepalen:

  • Kosten van productie: Dit omvat de kosten van het winnen en produceren van energie, zoals de kosten van grondstoffen, brandstoffen, personeel en technologie.
  • Netwerkkosten: Dit zijn de kosten die nodig zijn om energie van de plaats van productie naar de consument te transporteren. Hierbij worden investeringen in infrastructuur en onderhoud gedekt.
  • Belastingen en heffingen: Overheid bepaalt diverse belastingen en heffingen die op energie worden geheven.
  • Vraag en aanbod: Net zoals bij andere producten, bepaalt de vraag en het aanbod de prijs van energie. Als de vraag hoger is dan het aanbod, zal de prijs stijgen en andersom.
  • Marktomstandigheden: De energieprijs kan worden beïnvloed door internationale politieke en economische ontwikkelingen, zoals olie- en gasprijzen, wisselkoersen en instabiliteit in energie-producerende landen.

Voor de consument is dat allemaal lastig te volgen, zo heeft de overheid de energiebelasting in 2023 weer verhoogd, maar is er ook een prijsplafond ingesteld.

 

De energieprijzen dalen maar dat zie ik niet terug in het contractvoorstel?

De energie die energiemaatschappijen inkopen wordt niet gelijk doorgezet naar de consument. Wanneer een energiemaatschappij in een dure periode veel energie inkoopt, zal de prijs van de energie langer hoog blijven. Al lijkt het wel steeds vaker te gebeuren dat wanneer de energieprijzen stijgen, de consument dit sneller merkt dan wanneer de energieprijzen dalen. Daarom zijn er ook energiemaatschappijen die op een eerlijkere manier werken met dynamische energieprijzen.

 

Hoe zit dat precies met dynamische energieprijzen?

Dynamische energiecontracten zijn een soort energiecontract waarbij de prijs van energie regelmatig wordt bijgesteld op basis van de marktomstandigheden. Hierdoor kunnen consumenten profiteren van dalende energieprijzen, maar ook meer betalen als de prijzen stijgen. Bij dynamische energiecontracten gaat dat anders. Het dynamische tarief wordt bepaald op de ‘spotmarkt’, de prijzen veranderen daar elke dag. U betaalt bij energieleveranciers van dynamische energietarieven de prijs die zij zelf ook betalen. Een dynamische energieprijs betekent niet dat het elke maand een verrassing is wat er van uw rekening wordt afgeschreven. De meeste aanbieders van dynamische energiecontracten hebben vaste voorschotbedragen. U betaalt iedere maand hetzelfde. Sommige aanbieders maken ook het voorschot flexibel. Dat betekent lage lasten in de zomer, maar in de winter betaal je per maand een flink bedrag. Belangrijk bij het afsluiten van een contract is om u vooraf goed te informeren en ook onderzoek te doen naar reviews. Voor dynamische energiecontracten komt de Tibber review bijvoorbeeld heel goed uit de test.