Een goede vraag kan je nog voordelig geld lenen nu dat de rentestijging op consumptief krediet is ingezet? Het antwoord is ja, het is nog steeds mogelijk om relatief voordelig geld te lenen. Wel is duidelijk dat geld lenen, of het nu een hypotheek of een persoonlijke lening betreft, steeds duurder wordt en is geworden sinds begin vorig jaar.

 

Waarom stijgen de rentes?

Vanaf het begin 2022 was het eerst de beurt aan de hypotheekrentes om een inmiddels stevige rentestijging door te voeren. De gemiddelde rente is met meer dan 3,2% gestegen wanneer je kijkt naar een rentevast periode van 10 jaar. De hogere rente komt voornamelijk door invloeden van buitenaf zoals de stijgende prijzen deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en Covid in China.

De hiermee gepaard gaande stijgende inflatie (prijsstijging) wordt juist versterkt door Covid en de oorlog. Tijdens hoge inflatie is de vraag naar goederen groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen. Een middel om de prijzen stabiel te houden (inflatie te remmen) is het verhogen van de beleidsrente door de Europese centrale bank (ECB). Met als gevolg dat de hypotheekrente en iets later ook de consumptieve rente op geld lenen zijn gestegen.

Lees het hele bericht op Becam.nl