De huizenprijzen zijn afgelopen maand weer licht gestegen nadat koopwoningen maandenlang telkens goedkoper werden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen gingen in januari met 1,5 procent omhoog vergeleken met december.

In december 2022 zakten de prijzen volgens het CBS nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar tijd was.

Tot halverwege 2022 stegen de prijzen van al gebouwde koopwoningen jarenlang gestaag. De stijging werd in de hand gewerkt door het woningtekort en een lage hypotheekrente. Maar in augustus vorig jaar zette een daling in, doordat de rentes begonnen op te lopen.

Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar waren bestaande koopwoningen in januari nog altijd 1,1 procent duurder. Maar dat was wel de kleinste prijsstijging op jaarbasis in bijna negen jaar. Ten opzichte van de zomer van 2013, toen de markt zich op een dieptepunt bevond, werd er gemiddeld 93 procent meer voor een huis betaald.

Lees het hele bericht op NOS.nl