Het kopen van een huis in Italië kan een spannende ervaring zijn, maar er zijn enkele belangrijke zaken waar u op moet letten voordat u de sprong waagt. Er is veel waar u rekening moet houden, naast de financiën en wet- en regelgeving moet u ook kritisch zijn op de locatie en het pand goed onderzoeken. Daarnaast zijn beëdigde vertalingen onmisbaar, dus zorg dat u goed uw huiswerk doet! Hier leest u vijf tips voor het kopen van een huis in Italië en waar u op moet letten.

Dit moet u in overweging nemen:

 

1. Wet- en Regelgeving

 

Het Italiaanse onroerend goed rechtssysteem

Het is van cruciaal belang om de basis van het Italiaanse onroerend goed rechtssysteem te begrijpen. Dit is significant anders dan in Nederland. Overweeg juridisch advies van een lokale advocaat die bekend is met beide systemen.

Visa en verblijfsvergunning

Als niet-EU-burger heeft u mogelijk een visum of een verblijfsvergunning nodig. Het proces om deze te verkrijgen kan complex zijn, dus onderzoek dit goed voordat u iets koopt.

 

2. Financiën en Kosten

 

Aankoopprijs

De aankoopprijs van een huis in Italië varieert aanzienlijk, afhankelijk van de regio en het type woning. Vergeet niet dat de vraagprijs vaak onderhandelbaar is.

Bijkomende kosten

Houd er rekening mee dat er extra kosten zijn zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en mogelijk makelaarskosten. Deze kunnen oplopen tot 10-15% van de aankoopprijs.

 

3. Locatie

 

Stedelijk versus landelijk

Italië heeft zowel prachtige steden als idyllische plattelandsgebieden. Denk goed na over wat u wilt – een levendig stadsleven of een rustige, landelijke levensstijl.

Toegankelijkheid en infrastructuur

Denk aan de nabijheid van winkels, scholen, medische voorzieningen en transportverbindingen, vooral als u van plan bent om permanent in Italië te wonen. Niet alles is even bereikbaar in Italië en het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

 

4. Onderzoek naar het pand

 

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is essentieel om de structurele integriteit van de woning te beoordelen. Dit kan ook latere onaangename verrassingen voorkomen.

Juridische status

Zorg ervoor dat u de juridische status van de woning controleert. Is het vrij van schulden? Zijn er eigendomsdisputen?

 

5. Beëdigde vertalingen

 

Het belang van beëdigde vertalingen

Als je een huis in Italië koopt, is de kans groot dat veel van de officiële documenten, waaronder koopovereenkomsten, juridische documenten en mogelijk zelfs bouwkundige rapporten, in het Italiaans zullen zijn. Het is essentieel dat je deze documenten volledig begrijpt voordat je ze ondertekent.

Daarom is het raadzaam om een beëdigde vertaler Nederlands-Italiaans in te schakelen. Een beëdigd vertaler is een vertaler die door een rechtbank is bevoegd om officiële documenten te vertalen. Deze vertalingen zijn juridisch bindend en worden door officiële instanties als geldig erkend. Vertaler Italiaans Nederlands Pierangelo Sassi helpt je hier graag verder mee!

Het kiezen van een beëdigde vertaler

Bij het kiezen van een beëdigde vertaler is het belangrijk dat je iemand kiest die ervaring heeft met het vertalen van onroerend goed documenten. Dit soort documenten kunnen complex en vol vakjargon zijn, dus ervaring in dit gebied is van cruciaal belang.

Zorg er ook voor dat de vertaler geregistreerd is in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv) of een vergelijkbaar erkend register in Italië. Dit garandeert dat ze hebben voldaan aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen.

Kosten en tijdlijn

Houd rekening met de kosten en tijd die nodig zijn voor beëdigde vertalingen. Afhankelijk van de lengte en complexiteit van de documenten, kunnen de kosten variëren en kan de vertaling enige tijd in beslag nemen. Plan dit dus ruim van tevoren in om vertragingen in het koopproces te voorkomen.

 

Conclusie & checklist

 

Wet- en Regelgeving

 • Lees je goed in op je rechten en plichten bij het kopen van Italiaans onroerend goed
 • Doe het niet zonder juridisch advies
 • Controleer de vereisten voor visa en verblijfsvergunningen

Financiën en Kosten

 • Analyseer de aankoopprijs van het huis
 • Houd rekening met bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten en vertalingen)

Locatie

 • Bepaal of je in een stedelijk of landelijk gebied wilt wonen
 • Controleer de toegankelijkheid en infrastructuur (winkels, scholen, medische voorzieningen, transportverbindingen)

Onderzoek naar het pand

 • Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
 • Controleer de juridische status van de woning (vrij van schulden, geen eigendomsgeschillen)

Beëdigde vertalingen

 • Zorg voor beëdigde vertalingen van alle relevante documenten
 • Kies een beëdigde vertaler met ervaring in onroerend goed
 • Controleer of de vertaler is geregistreerd in een erkend register
 • Houd rekening met de kosten en tijd voor de vertalingen