Door het gebruik van zonnepanelen wordt airconditioning steeds interessanter. De airconditioning verbruikt dan de stroom opgewerkt vanuit zonne-energie en de airconditioning kan ook ingezet worden als verwarming in de winter door deze op warme lucht te zetten. Wanneer u zonnepanelen heeft is dit een duurzame manier van verwarmen en verkoelen.

 

Wat verbruikt een airco?

Hou ramen en deuren gesloten: de airco staat aan! Het is terecht dat mensen aangeven dat je extra zuinig moet zijn wanneer de airco aanstaat – hij verbruikt namelijk behoorlijk wat. Hoeveel is dit precies per type en hoe zorgt u ervoor dat u alsnog energiezuinig de dag doorkomt? Dat ontdek je in deze blog!

 

Het stroomverbruik van een airco verschilt per type

Koelt u een kamer, meerdere, of heeft u een airconditioning die u achter u aansleept van kamer naar kamer? Dit bepaalt ook voor een groot deel het stroomverbruik.

Het zuinigst is een single split airco: 0,75 kWh. Met de huidige stroomprijs van 0,24 euro per kWh, komt dat neer op 1,44 als u de airco 8 uur laat aanstaan.
Op de tweede plaats staat de mobiele airco: 1 kWh. Hiervoor betaalt u 1,92 euro per 8 uur.
Het duurste is de multi split airco, waarmee je 2 of meerdere kamers koelt. Met 1,65 kWh komt dat voor een volle werkdag uit op 3,17 euro per dag.

 

Stroomgebruik van een airco te beperken

Gaat u voor een airconditioner, dan wilt u graag de kosten beperkt houden. Daarom is het zaak dat u weet hoe je zuinig met een airco omspringt. Wij geven u een aantal tips!

Isoleer eerst: als uw woning slecht geïsoleerd is, kan het prijskaartje van een airco redelijk hoog oplopen.
Ga voor groen: kies voor groene stroom of beter nog: zonnepanelen op u dak.

 

Koel u huis met een warmtepomp

Plaats de airconditioning in een schaduwrijke plek. Zo hoeft hij minder hard te werken en gaat ‘ie langer mee.
Ga voor milieuvriendelijk koudemiddel. Het middeltje dat in airco’s wordt gebruikt heeft namelijk ook een impact op het milieu.

Wil je meer gericht advies over het koelen of opwarmen van je woning, of wilt u een airconditioning kopen? De experts van Klimaland uit de regio Nijmegen staan klaar om uw vragen te beantwoorden.