Bij het kopen van een huis komt veel kijken, en een van de belangrijkste aspecten waar u rekening mee moet houden, zijn de zogenaamde Kosten Koper (KK). Maar wat houden deze kosten eigenlijk in? En waarom moet u er als koper rekening mee houden? In dit artikel gaan we dieper in op alle aspecten rondom Kosten Koper.

 

Wat zijn Kosten Koper?

De Kosten Koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die u betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de koopsom van uw woning en moeten apart worden betaald. Voorbeelden van Kosten Koper zijn onder andere de overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten.

 

Hoeveel zijn de huidige Kosten Koper?

Gemiddeld bent u ongeveer 4 à 6 procent van de woningwaarde kwijt aan Kosten Koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de € 16.000 en € 24.000. Het exacte bedrag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs van de woning en de specifieke kosten die van toepassing zijn.

 

Waarom staat er KK bij de vraagprijs?

Bij de vraagprijs van een woning ziet u vaak de afkorting ‘k.k.’ staan, wat staat voor kosten koper. Dit betekent dat de kosten om eigenaar van de woning te worden voor de koper zijn. Deze kosten komen bovenop de vraagprijs van de woning en zijn voor een deel verplichte kosten die u moet betalen bij de aankoop.

 

Hoeveel procent Kosten Koper moet u zelf betalen?

Bij het berekenen van uw maximale hypotheek ziet u de Kosten Koper staan als ‘Kosten kopen woning’. Het percentage van Kosten Koper ligt meestal tussen de 5 en 6 procent van de aankoopprijs van de woning. De exacte hoogte hangt af van verschillende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en financieringskosten.

 

Wat als u Kosten Koper niet kunt betalen?

Het is niet mogelijk om de Kosten Koper mee te financieren in uw hypotheek. U kunt namelijk maar 100% van de woningwaarde lenen. Daarom moet u altijd eigen geld inbrengen als u een woning koopt, minimaal het bedrag van de Kosten Koper.

 

Wat zijn de Kosten Koper bij aankoop van grond?

Als u alleen een stuk bouwgrond koopt, betaalt u meestal 10,4% overdrachtsbelasting. Bent u tussen de 18 en 35 jaar en koopt u een huis waar u zelf in gaat wonen? Dan betaalt u sinds 1 januari 2021 eenmalig geen overdrachtsbelasting.

 

Wat is overdrachtsbelasting Kosten Koper?

Dit is de belasting die u betaalt bij aankoop van een bestaande woning. Voor een bestaande woning is dit 2% van de aankoopwaarde. Gaat u niet zelf in de woning wonen, dan betaalt u 10,4%. Bij aankoop van een nieuwbouwwoning betaalt u geen overdrachtsbelasting.

 

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting in 2024?

In 2024 betaalt u 10,4 procent overdrachtsbelasting als u een huis koopt waarin u niet zelf gaat wonen. Voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 jaar ligt de grens op 510.000 euro . Dus als u een starter bent tussen de 18 en 35 jaar en u koopt in 2024 een huis onder de 510.000 euro, hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen.

 

Hoe komt u onder de 8% overdrachtsbelasting uit?

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, moet u de ‘Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling‘ downloaden, invullen en ondertekenen. Geef de ondertekende verklaring ruim op tijd, minstens 2 werkdagen voor de overdracht van de woning, aan uw notaris.

 

Kan ik mijn overdrachtsbelasting terug krijgen?

U kunt overdrachtsbelasting terugvragen bij doorverkoop binnen 6 maanden, bijvoorbeeld als een handelaar een huis koopt, opknapt en weer verkoopt. Ook in het geval dat u net een huis hebt gekocht maar een nieuwe baan krijgt aan de andere kant van het land, kunt u mogelijk overdrachtsbelasting terugvragen.

 

Wat zijn de kosten van een notaris?

De tarieven van een notaris variëren afhankelijk van de werkzaamheden en uw situatie. Voor het opstellen van een testament liggen de kosten tussen €200 en €850. Het opstellen van een koopcontract kost gemiddeld tussen de €100 en €1.000.

Met deze informatie bent u goed voorbereid op de Kosten Koper bij het kopen van een huis. Vergeet niet om altijd advies in te winnen bij een professional, zoals een makelaar of een financieel adviseur, voordat u een beslissing neemt.