We leven momenteel in een rare markt waarbij er nogal wat mogelijkheden zijn wanneer u gaat verhuizen. Allereerst de huizenprijs, het kan heel goed mogelijk zijn dat u uw huidige huis met een hele mooie overwaarde kunt verkopen. Dat is mooi meegenomen, enige nadeel is dat u wel veel meer betaalt voor uw nieuwe huis. Maar door de overwaarde daarvoor te gebruiken kunt u daarin mee gaan en eventueel nog extra geld gebruiken voor het inrichten van uw nieuwe huis.

woning verhuren

Een andere optie die steeds vaker voorbij komt lezen wij in het AD is u oude woning particulier te gaan verhuren. Wanneer u het geld niet nodig heeft voor uw nieuwe huis is dit zeker een aantrekkelijke optie. Want sparen is in deze tijdens ook niet heel winstgevend, met de huidige spaarrente van 0,01% komt u nou eenmaal niet ver.

Is het echt aantrekkelijk uw huidige woning te verhuren? Dat hangt er vanaf. Er is momenteel een krapte op de huizenmarkt en zeker voor huurders. Dus daarom kan het zeer aantrekkelijk zijn uw huidige woning particulier te gaan verhuren. Daarnaast is de hypotheekrente momenteel ook heel laag waardoor u meer rendement uit de verhuur zou kunnen halen. Het is echter wel belangrijk te weten dat u als verhuurder verantwoordelijk blijft voor het huis, dus wanneer u twee huizen bezit heeft u ook de onderhoudskosten voor twee huizen. Maar het blijft een risico. Als het dak gaat lekken, moet u dat wel betalen. Het grootste risico is dat uw woningwaarde onder de waarde van uw hypotheek komt. En dat kan zeker in een crisis, want een huurwoning is minder waard dan een koopwoning. Als u dan in geldnood zit en u moet uw woning verkopen, komt u in de schulden.

Ook heeft u te maken met extra verzekeringen, belastingen en in sommige gevallen toestemming van de VvE. Het kan namelijk zo zijn dat in de statuten van de VvE staat dat u uw woning niet particulier mag verhuizen. Is dat het geval dan houdt het al snel op. Ook zit de regering in haar maag met de woningnood en het aantal huizen wat opgekocht wordt voor de verhuur. Het zou ook zomaar kunnen dat de regels voor particuliere verhuur aangescherpt en daarmee minder gunstig gaan worden de komende jaren.

Denkt u er over om uw oude woning te gaan verhuren? Ga dan altijd eerst in gesprek met een financieel adviseur en lees u ook goed in wat de voor en nadelen zijn voor uw specifieke situatie.