Bij het kopen van een huis komt veel kijken, niet alleen de initiële aankoopprijs, maar ook de maandelijkse kosten die daarop volgen. Om potentiële huizenkopers een beter inzicht te geven in de financiële verplichtingen, hebben we een schatting gemaakt van de maandelijkse kosten voor een huis met een waarde van €400.000.

  1. Hypotheekaflossing en rente: De grootste maandelijkse uitgave zal waarschijnlijk de hypotheekaflossing en rente zijn. Bij een hypothecaire lening van €400.000, met een rentepercentage van 2% en een looptijd van 30 jaar, zou de geschatte maandelijkse aflossing inclusief rente ongeveer €1.686 bedragen.
  2. Verzekeringen: Het is essentieel om het huis te verzekeren. Voor een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering zou je kunnen rekenen op een bedrag van ongeveer €100 per maand.
  3. Belastingen: Jaarlijkse onroerendezaakbelasting (OZB) zou rond de €50 per maand kunnen liggen, maar dit kan variëren afhankelijk van de gemeente en de waarde van het huis.
  4. Onderhoudskosten: Het is verstandig om geld opzij te zetten voor toekomstig onderhoud. Als vuistregel kun je 1% van de woningwaarde per jaar reserveren. Voor een huis van €400.000 komt dit neer op ongeveer €333 per maand.
  5. Servicekosten (indien van toepassing): Als je een appartement koopt met gemeenschappelijke voorzieningen, kunnen er maandelijkse servicekosten zijn en is er meestal sprake van een Vereniging van Eigenaren. Een schatting hiervan zou rond de €50 per maand kunnen zijn.
  6. Energiekosten en gemeentelijke heffingen: Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het energieverbruik en de locatie van het huis. Een schatting van ongeveer €200 per maand zou redelijk zijn.

Samengevat, de geschatte totale maandelijkse kosten voor een huis van €400.000 kunnen rond de €2.419 liggen. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Het is raadzaam om deze schattingen te bespreken met een financieel adviseur om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de maandelijkse financiële verplichtingen bij het kopen van een huis.

Om dit bedrag te kunnen betalen, wordt een stabiel bruto inkomen van minstens €7.900 per maand aanbevolen, hierbij wordt natuurlijk uitgegaan van de salarisinkomsten van twee personen. Dit zou voldoende zijn om de maandelijkse kosten voor het huis te dekken, terwijl er ook ruimte overblijft voor andere uitgaven en sparen.

Het is belangrijk op te merken dat deze berekening gebaseerd is op geschatte kosten en dat individuele omstandigheden kunnen variëren. Het is altijd verstandig om financieel advies in te winnen en een gedetailleerd budget op te stellen voordat u een huis koopt. Zo kunt u er zeker van zijn dat je financieel voorbereid bent op de verantwoordelijkheden van het bezitten van een huis.

 

Houd rekening met eigen inleg

Om een huis te kopen van €400.000, moet u niet alleen rekening houden met de maandelijkse kosten en het benodigde inkomen, maar ook met de hoeveelheid eigen geld die u moet inleggen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste kosten die eigen geld vereisen:

  1. Kosten Koper (KK): Bij de aankoop van een huis komen er kosten kijken die niet in de koopsom zijn opgenomen, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten. De Kosten Koper bedragen doorgaans tussen de 4% en 6% van de woningwaarde. Voor een huis van €400.000 zou dit betekenen dat je tussen de €16.000 en €24.000 aan eigen geld moet inleggen.
  2. Eigen inbreng voor hypotheek: Bij het afsluiten van een hypotheek wordt doorgaans een eigen inbreng verwacht, vaak tussen de 5% en 20% van de woningwaarde. Voor een huis van €400.000 zou dit betekenen dat je tussen de €20.000 en €80.000 aan eigen geld moet inleggen, afhankelijk van de hoogte van de eigen inbreng die vereist is door de geldverstrekker.
  3. Eventuele overige kosten: Naast de Kosten Koper en de eigen inbreng voor de hypotheek kunnen er ook andere kosten zijn, zoals makelaarskosten, kosten voor een bouwkundige keuring of eventuele verbouwingskosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van je specifieke situatie en voorkeuren.

Samengevat, voor het kopen van een huis van €400.000 moet je rekening houden met een aanzienlijke hoeveelheid eigen geld die je moet inleggen, met name voor de Kosten Koper en de eigen inbreng voor de hypotheek. Het exacte bedrag aan eigen geld dat nodig is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoogte van de Kosten Koper en de vereiste eigen inbreng voor de hypotheek. Het is verstandig om dit met een financieel adviseur te bespreken om een goed beeld te krijgen van de benodigde financiële middelen voor het kopen van een huis.