Wanneer u gaat verhuizen dan wilt u natuurlijk dat alles vlekkeloos verloopt. Voor u, maar ook voor uw huisdieren. Net als mensen kunnen zij in de periode van de verhuizing stress ervaren en dat is natuurlijk niet goed voor het welzijn van het dier. Maar anders dan mensen heeft een huisdier geen idee wat er gaat gebeuren, deze ervaart alleen de stress van het moment en zal zich daarna moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. In dit artikel zullen wij ons voor het grootste gedeelte richten op het verhuizen van katten en honden.

Verhuizen met een hond

Een hond kan heel snel aanvoelen wanneer er veel stress in een huis is, zeker wanneer de persoon die door de hond als de baas gezien wordt gestrest is zal dit effect hebben op het gedrag van de hond. Het belangrijkste advies wanneer u gaat verhuizen met een hond is om de hond in de periode van de verhuizing elders onder te brengen. Dit kan zijn bij een hondenpension of bij familie en/of kennissen met wie de hond bekend is. De hond zal dan de stress van de verhuizing zelf niet meekrijgen en omdat de hond minder aan de omgeving gehecht is zal het aanpassen om de nieuwe locatie geen probleem zijn. Zeker niet wanneer de vertrouwde personen weer in beeld zijn en de hond over zijn/haar eigen speeltjes et cetera beschikt.

Is het niet mogelijk om de hond elders onder te brengen? Probeer dan iemand van het gezin zich meer met de hond bezig te laten houden en minder met de verhuizing. Deze persoon zou bijvoorbeeld tijdens het moment van de verhuizing er met de hond uit kunnen gaan, naar het bos voor een wandeling bijvoorbeeld. En wanneer u op de nieuwe locatie bent kan deze persoon met de hond naar een rustiger gedeelte van het huis waar de hond ook over zijn/haar eigen speeltjes kan beschikken en eventueel de oude vertrouwde mand.

Kijk ook eventueel of er in de nieuwe buurt leuke plekken zijn waar u regelmatig met uw hond naar toe kan om te laten wennen. Ondanks dat de hond minder gehecht is aan de omgeving is het voor het dier wel leuk als er in de buurt een bos of iets dergelijks is waar u samen met uw hond kunt ontspannen.

Verhuizen met een kat

Anders dan bij een hond is een kat wel heel erg gericht op de omgeving. Voor een kat zal het aanpassen na de verhuizing dan ook een stuk lastiger zijn en meer tijd kosten. Een kat kan het beste vlak voor de verhuizing naar de nieuwe locatie overgebracht worden. Dan is het aan te raden om daar een kamer in te richten waar de kat niet uit kan maar waar wel vertrouwde spullen van de kat in gelegd worden. Nadat de verhuizing is afgerond kunt u de kat langzaam laten wennen aan de nieuwe omgeving. Doe dit bijvoorbeeld door de deur op een kier te zeggen waardoor de kat zelf kan bepalen of wanneer deze uit de kamer wilt komen. De kat kan dan op het eigen tempo rustig beginnen met het verkennen van het nieuwe huis. Het is ook aan te raden om de kat daarna nog wel voor minimaal zes weken binnen te houden voor deze voor het eerst naar buiten gaat.

verhuizen met huisdieren

Het kan dan natuurlijk altijd nog voorkomen dat de kat de weg naar het nieuwe huis niet kan vinden, het is daarom zeker aan te raden om de kat te laten chippen of om minimaal de adresgegevens op de halsband te zetten. Zodat mensen contact kunnen opnemen wanneer de kat ergens anders aangetroffen wordt.

Een nieuwe dierenarts zoeken voor uw huisdier

Gaat u verhuizen naar een andere gemeente of te ver weg vanaf uw huidige locatie? Dan moet u niet vergeten uw huisdier in te schrijven bij een nieuwe dierenarts. Doe dit bij voorkeur ook voor de verhuizing, mocht er vlak na de verhuizing iets zijn met uw huisdier dan kan u gelijk bij uw dierenarts terecht. Kijk bijvoorbeeld op Dierenarts Kiezen voor een dierenarts bij u in de buurt. En gebruik het Dierengeneeskunderegister van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport om te kijken of deze dierenarts ook echt geregistreerd is.