Zo vindt u uw droomhuis

Als u zich aan het oriënteren bent op een nieuwe woning, dan weet u dat het vreemde tijden zijn. U moet zomaar tegen tientallen andere potentiële kopers opbieden om een kans te maken. En het bieden zelf wordt ook steeds gekker.

Het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen die met een ton overbieden zelfs nog achter het net vissen. Een huis vinden is dus een lastige klus, laat staan het vinden van een droomhuis. Maar geen nood, wij gaan u helpen door u een aantal tips te geven waardoor het wat makkelijker wordt.

 

Tip 1: schakel een aankoopmakelaar in

Misschien een dooddoener, maar in deze tijden maakt u het uzelf bijzonder lastig als u zonder aankoopmakelaar een droomhuis wilt vinden.

Dat komt doordat:

  • Huizen zeer kort te koop staan. Daardoor moet u direct handelen wanneer een woning in de verkoop gaat. Sterker nog, het aantal bezichtigingen wordt tegenwoordig beperkt. Soms bent u na één dag al te laat om überhaupt nog te mogen bezichtigen. Een makelaar weet vaak wanneer een woning in de verkoop gaat, meestal nog voordat de woning op Funda staat. Dat kan dus net het verschil maken.
  • Makelaarskantoren hebben onderling contact met elkaar over de biedingen die op een huis zijn uitgebracht. Het is niet integer, maar het gebeurt. Een makelaar kan u dus helpen om het juiste bod uit te brengen om uw droomhuis te bemachtigen.
  • Als u als koper een bouwkundige keuring als voorwaarde stelt, dan kunt u achter het net vissen. Zelfs als u het hoogste bod uitbrengt. Een goede makelaar kan tijdens de bezichtigen een aantal visuele basiscontroles uitvoeren, waardoor u meer zekerheid heeft dat u geen huis met gebreken koopt.

Genoeg redenen dus om een aankoopmakelaar in de arm te slaan. Het beste is om online op zoek te gaan naar een makelaar bij u in de regio. Bij sommige makelaars, zoals Voorma en Walch makelaars in het Gooi, kunt u een online een zoekopdracht plaatsen voor een woning in hun werkgebied.

Selecteer 3 makelaarskantoren en vraag een oriënterend gesprek aan. Vergeet niet om de reviews over de makelaars te controleren, zodat u een goed beeld krijgt van hoe andere mensen de dienstverlening hebben ervaren.

 

Tip 2: zeg niet direct nee tegen een klushuis

Zijn een ouderwetse bruine keuken, een vloer met grote slijtageplekken of een oude vieze badkamer redenen voor u om geen bod uit te brengen op een woning? Zonde, want een klushuis is juist geschikt om er een droomhuis van te maken.

Bovendien zijn klushuizen niet zo populair, omdat veel mensen de voorkeur geven aan een woning die (bijna) ‘af’ is. Bij klushuizen heeft u dus minder concurrentie en hoeft u minder hoog te overbieden. Sla een klushuis dus niet direct af en kijk of er potentie in zit om er uw droomhuis van te maken.

 

Tip 3: vergroot uw zoekgebied

Misschien niet de leukste tip als u per se in een bepaalde plaats wilt wonen, maar de kans dat u uw droomhuis vindt wordt er een stuk groter mee. Zeker als u eerst naar een huis in een stad zocht. Het zal u verbazen hoeveel vierkante meter woonruimte u buiten de stad voor dezelfde prijs kunt krijgen.

 

Tip 4: wees flexibel met u verbouwingsbudget

Soms komt u een droomhuis tegen dat net boven uw budget is. U kunt dan overwegen om een deel van het verbouwingsbudget te gebruiken voor de aankoop van de woning. Het gevolg is dat het daardoor wat langer duurt voordat uw nieuwe woning af is, maar dan heeft u op termijn alsnog uw droomhuis.

Blijf wel eerlijk tegen uzelf. Een zolder die niet af is, of een mooie houten visgraat vloer die pas over een jaar gelegd kan worden is meestal geen ramp. Maar een slaapkamer, woonkamer of badkamer die pas over een paar jaar verbouwd kan worden is vaak geen pretje. Bedenk dus wat u acceptabel vindt.

droomhuis vinden

 

Meer tips?

Kijk dan eens op websites zoals consumentenbond.nl. Daar vindt u nog veel meer tips. Bijvoorbeeld over het bieden en wat u moet regelen als u een huis heeft gekocht.