Wanneer een huis te koop wordt gezet denken mensen vooral aan het plaatsen van een huis op websites als Funda en het plaatsen van te koop borden in tuinen. Maar niet iedereen wil dat hun huis zo openbaar online gezet wordt, dit kan verschillende redenen hebben. Wanneer het een bedrijfspand is kan het zo zijn dat wanneer het personeel erachter komt dat het pand te koop staat er onrust uitbreekt. Of een bedrijf wil de concurrentie niet wijzer maken dan zij momenteel al zijn.

Maar ook in de particuliere woningmarkt wordt er in sommige gevallen voor een stille verkoop gekozen. Een aantal redenen om te kiezen voor een stille verkoop zullen wij in dit artikel behandelen.

 

1. Een huis bevat waardevolle objecten

Stel u heeft een huis in het duurdere segment met waardevolle spullen in huis, dan wilt u niet dat uw huis zo open en bloot op internet te vinden is. Wanneer een huis op een website als Funda staat is de kans groot dat andere websites content van Funda scrapen en dit overnemen. Uw huis staat dan niet alleen op Funda, maar ook op allerlei andere huizen websites. Normaal gesproken geen probleem, want dat levert meer zichtbaarheid op en een grotere kans op verkoop. Maar wanneer er veel waardevolle spullen in huis staan, dan zien ook mensen met minder goede bedoelingen wat er allemaal te halen valt. Soms is het niet mogelijk om alle waardevolle spullen uit beeld te houden voor een verkoopfotograaf. Dan kan een stille verkoop een veel betere optie zijn. En een groot voordeel is dat er een stuk minder bezichtigingen zullen zijn.

 

2. U heeft een uniek huis in een duurder segment

Voor huizen in een duurder segment is de markt met kopers vaak een stuk kleiner. Het is wel zo dat als er kopers zijn deze vaak serieuzer zijn en eventueel al bij een eigen aankoop makelaar hun wensen hebben aangegeven. Door contacten onderling kan er dan ook vaak tot een verkoop gekomen worden. Ook dit is een vorm van een stille verkoop.

luxe huis stille verkoop

 

3. U weet al dat iemand interesse heeft in uw huis

Soms kan een verkoopmakelaar met het voorstel van een stille verkoop komen. Bijvoorbeeld wanneer deze weet dat iemand op zoek is naar precies het soort huis wat u verkoopt en misschien eerder al een keer misgegrepen heeft. Dan kan de makelaar met het voorstel komen de geïnteresseerde kopers voor de openbare verkoop te laten bezichtigen en eventueel een bod te laten doen. Wanneer dit tot een verkoop leidt is er ook sprake van een stille verkoop.

 

4. U heeft geen haast met verkopen

Wanneer uw huis openbaar in de verkoop gaat, dan betekend dit ook dat u in de komende periode vaak bezichtigingen krijgt en u er dan ook voor moet zorgen dat u huis helemaal spik en span is en u kunt zelf natuurlijk ook niet aanwezig zijn. Wanneer u geen haast heeft met verkopen wilt u natuurlijk niet om de week uw huis klaar moeten maken voor een bezichtiging. U kunt er ook voor kiezen dat uw huis in de stille verkoop gaat en er alleen echt iemand komt bezichtigen die serieus geïnteresseerd is.

 

Is uw huis helemaal niet te vinden bij een stille verkoop?

Dat is natuurlijk niet helemaal het geval, bij een stille verkoop wordt uw huis wel aangemeld in het zoeksysteem voor NVM makelaars. Een aankoop makelaar die precies op de hoogte is van de wensen van de geïnteresseerde partij kan dan wel het huis bij hun cliënten onder de aandacht brengen. Op deze manier wordt niet alleen het netwerk van de verkoopmakelaar benut maar het netwerk van alle NVM makelaars.