Wanneer u uw huis gaat verkopen wilt u natuurlijk uw huis zo goed mogelijk in beeld brengen. Wanneer u een verkoopmakelaar inschakelt dan zijn zij vaak degene die een professionele interieurfotograaf inhuren. Maar hier komen natuurlijk wel extra kosten bij kijken. U kunt er ook voor kiezen om zelf foto’s te maken. Of wanneer u de verkoop van uw huis helemaal zelf in eigen beheer doet dan zal u ook zelf voor de foto’s moeten zorgen.

Maar hoe krijgt u nou uw huis het beste in beeld? Op Kamera Express kwam ik een artikel tegen welke dit haarfijn uitlegt in 6 stappen: Interieurfotografie voor de verkoop van je huis. Voor het maken van foto’s van uw huis wordt door Kamera Express wel aangeraden om gebruik te maken van een spiegelreflexcamera.

In het kort de tips die door Kamera Express gegeven worden:

1. Zorg voor een opgeruimd huis

Deze tip ligt natuurlijk voor de hand, wanneer u uw huis op de foto gaat zetten moet het huis er zo netjes en verzorgd mogelijk uitzien. Het kan dan natuurlijk niet zo zijn dat er allerlei rommel in beeld ligt.

interieurfotografie 1

2. Gebruik een statief

Vaak is er in een binnenruimte minder natuurlijk licht, waardoor het nemen van een goed belichte foto een langere sluitertijd vereist. Gebruik daarom altijd een statief voor interieurfotografie. Zo voorkom je dat je foto’s onscherp worden door beweging.

Ook helpt een statief om de verticale lijnen in de ruimte recht te houden. Denk aan deuren, kozijnen en muren. Het recht fotograferen van deze lijnen zorgen voor veel meer rust in je foto.

3. Zorg voor de juiste belichting

Kamers die gefotografeerd worden hebben niet altijd voldoende licht. Zorg er daarom altijd voor dat u foto’s in RAW maakt zodat u deze later makkelijker kunt bewerken. En kijk ook of u eventueel hulpmiddelen nodig hebt voor een optimale belichting.

4. Kies de juiste positie

Wanneer je foto’s recht van voren neemt, zien potentiële kopers weinig diepte. Dit kan een vertekend beeld geven van de ruimte. Daarom zijn de hoeken van een kamer de beste positie voor het nemen van interieurfoto’s.

Het uitgangspunt is natuurlijk altijd om de kamer zo ruimtelijk mogelijk vast te leggen. Door te fotograferen vanuit een hoek bereikt u dit effect eenvoudiger. Wanneer er drie muren zichtbaar zijn, krijgt de kijker zeker een goede indruk van de ruimte.

De deurklink geeft meestal de juiste hoogte aan voor het nemen van de foto. Dit lijkt misschien laag, maar levert betere foto’s op dan wanneer u vanaf ooghoogte fotografeert.

5. Kies het juiste moment voor de foto

De beste foto’s met een optimale belichting maakt u meestal overdag wanneer het buiten ook zonnig is. Bij bewolking kunnen foto’s al snel te donker worden en zonder daglicht fotograferen is al helemaal een no go. Dit is eventueel wel een optie wanneer u bijvoorbeeld uw tuin met buitenverlichting op de foto wilt hebben. Maar houd er rekening mee dat in de avond fotograferen wel lastiger is.

interieurfotografie 2

6. Unieke details van uw woning

Zijn er bepaalde details die uw woning uniek maken? Geniet u bijvoorbeeld van een prachtig uitzicht of bevat uw woning prachtige, originele elementen, zoals glas-in-loodramen? Zorg er dan voor dat u deze details goed vastlegt. Bijzondere details in de woning kan u goed vastleggen met close-up foto’s.

Wanneer u op een foto zowel de binnenruimte als het uitzicht wilt combineren, zal u zeker moeten werken met belichtingstrapjes. Alleen op deze manier kan u het sterke contrast tussen het licht binnen en buiten opvangen.