De vraag wanneer een VVE (Vereniging Van Eigenaren) verplicht is, is redelijk makkelijk te beantwoorden. Een VVE is verplicht wanneer een gebouw wordt gesplitst in appartementsrechten en wanneer een gebouw essentiële gedeelde faciliteiten heeft.

Dat houdt dus in dat wanneer u bijvoorbeeld een appartement in Amsterdam koopt u gelijk automatisch lid wordt van de vereniging van eigenaren. Het kan niet zo zijn dat een appartementencomplex geen VVE heeft. Het kan wel zo zijn dat een VVE niet actief is, dat wordt dan een slapende VVE genoemd. Wanneer u een appartement koopt is het echter wel belangrijk om te kijken of de VVE ook echt actief is. Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan naar VVE beheer Amsterdam.

Omdat er bij een appartement gezamenlijk gebruik wordt gemaakt van een gebouw is ook iedereen een beetje eigenaar van het gebouw. Net als bij een huis heeft een gebouw onderhoud nodig, maar omdat er meerdere ‘eigenaren’ zijn zal dat onderhoud onderling afgestemd moeten worden. Ook zal er budget moeten worden opgebouwd om het onderhoud te kunnen uitvoeren.

Daar komt de VVE om de hoek kijken. Per VVE is het verschillend welke kosten er gezamenlijk betaald worden en hoe hoog het maandelijkse bedrag is wat aan de VVE betaald moet worden. Voor een groot appartement zal dat al snel richting de 200 euro per maand gaan inclusief water en eventueel een voorschot stookkosten. Gaat het puur alleen om het bedrag dat moet worden opgebouwd dan zal u eerder uitkomen op een bedrag van rond de 120 euro per maand.

Dit lijkt vrij veel, maar wanneer een gebouw bijvoorbeeld een lift bevat dan kan het zo zijn dat de lift vervangen moet worden of dat deze kapot gaat. Dan zal dat betaald moeten worden uit de kas die de bewoners zelf hebben opgebouwd.

 

flat vve beheer

 

Woont u in een flat in Amsterdam en er is schade aan de gevels van de flat, dan gaat u gezamenlijk met de VVE bepalen hoe dit gerepareerd moeten worden. Vaak is het beheer van een VVE wel in handen van een externe partij, zeker bij een grote flat. In dat geval zal een VVE beheerder in Amsterdam samen met de bewoners gaan zitten en via een stemming tot een actie komen. Daarbij is een VVE ook verplicht een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) op te stellen om zo beter te kunnen inschatten welke kosten eraan komen. Dit plan is ook op te vragen wanneer u van plan bent een appartement te kopen. Vraag daarom altijd om het MJOP wanneer u geïnteresseerd bent in een woning!