Wanneer u als starter een huis wilt kopen wordt het u niet gemakkelijk gemaakt. De huizenprijzen in de randstad rijzen de pan uit en het is tegenwoordig voor veel kosten niet meer mogelijk deze mee te financieren in de hypotheek. U heeft dus echter starterskapitaal nodig om een huis te kunnen kopen naast het feit dat u genoeg moet verdienen om voor de gewenste hypotheeksom in aanmerking te komen. Wanneer u salaris niet toereikend is dan wordt het sowieso een lastig verhaal. Dus waar te beginnen als starter?

Een starterskapitaal opbouwen om een huis te kopen

Met een starterskapitaal opbouwen om een huis te kopen bedoelen we het opbouwen van spaargeld. De makkelijkste optie hiervoor is natuurlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen en te sparen. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar, laat staan wenselijk. Wanneer u eerst in een studentenkamer of huurwoning zit dan heeft u genoeg kosten om daarnaast nog eens te kunnen sparen. Toch is het wel noodzakelijk, dat zit als volgt; bijkomende kosten als notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvieskosten kunnen niet mee gefinancierd worden in de hypotheek. Dit zal u dus met uw eigen spaargeld of met hulp van derden moeten betalen.

Dit zijn kosten die onder kosten koper (k.k.) vallen, dit bedraagt bij bestaande woningen ongeveer 6% van de aankoopprijs en bij nieuwbouwwoningen zo’n 3% van de aankoopprijs. Zeker met de stijgende huizenprijzen is dit een behoorlijke kostenpost als starter. Het voordeel is wel dat een groot deel van deze kosten aftrekbaar zijn van de belasting.

Een starterslening aanvragen

Omdat het voor veel starters moeilijk is om een huis te financieren zijn er ongeveer 200 gemeenten die een starterslening aanbieden als onderdeel van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Zo mag u niet te veel eigen vermogen hebben, dient u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten en moet het uw eerste woning zijn die u gaat kopen. De starterslening is bedacht omdat starters op de woningmarkt ook vaak aan het begin staan van hun werkende carrière. Het is dus de verwachting dat een starter in de jaren na de aankoop van woning er in salaris op vooruit gaat. Hierdoor kan de extra starterslening waarbij na 3 jaar de aflossing start ook afgelost worden.

Begin op tijd met sparen

Hoe lastig het ook kan zijn voor jonge mensen, een belangrijke oplossing is; begin op tijd met sparen. Dit is ook het advies wat het Nibud geeft; begin op tijd met sparen en maak een spaarplan. Met een spaarplan stelt u zichzelf een doel voor ogen en weet u wat er voor nodig is om dit doel te behalen. Gebruik voor dit spaarplan dan ook een aparte spaarrekening zodat u alles goed in de gaten kunt houden. Want naast de eerder genoemde kosten hebben wij het nog niet over de kosten gehad die er komen kijken bij het verbouwen en inrichting van een huis naar uw eigen smaak.

Huis kopen als starters