De woningmarkt in Nederland blijft te maken houden met krapte. Mede door de krapte op de woningmarkt is het steeds moeilijk om een huis te vinden, het huidige aanbod is namelijk slechts twee derde van het aanbod in de zelfde periode vorig jaar. Wanneer u nu op zoek bent naar een huis dan heeft u gemiddeld keuze uit twee huizen. Vooral starters blijven last houden van de krapte op de woningmarkt omdat huizen die tegen een betaalbaar bod worden aangeboden al snel overboden worden waardoor veel starters buiten te boot vallen.

Mede door het coronavirus gaat de nieuwbouw minder snel dan was gehoopt. Door het vele thuiswerken van ambtenaren en ontwikkelaars gaat er nu meer tijd overheen voor er besluiten genomen worden.

Dan de prijzen van de huizen, ondanks de lichte daling van de prijzen afgelopen december kostte een huis gemiddeld 11,6 procent meer in december 2020 dan in december 2019. De gemiddelde huizenprijs was afgelopen december 365.000 euro. In Zutphen en Hardenberg zijn de prijzen het hardste gestegen met gemiddelde een stijging van 20 procent. Dit heeft mede te maken met de trend dat mensen uit de randstad trekken meer richting ruimtelijke gebieden met meer rust en natuur.

In Amsterdam en Den Haag zijn de prijzen minder hard gestegen, iets wat te maken heeft met de vraag van expats in deze steden. Door corona waren er minder expats actief en daalde daarmee ook de vraag van expats op de huizenmarkt. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is een huis in Amsterdam of Den Haag te kopen. Ook hier zal u moeten overbieden om maar enigszins een kans te maken op een huis.

Bron: De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. (NVM)